Jobban veszélyezteti az arcidegbénulás a cukorbetegeket

A cukorbetegség szövődményeként kialakuló idegi bántalom – más néven diabéteszes neuropátia -  az arcon is okozhat panaszt. A statisztikai adatok alapján az arcot érintő idegi bántalmak cukorbetegek körében hozzávetőlegesen 3-14%-ban fordulhat elő.

Az arcon megjelenő neuropátia jelentkezhet mozgászavarral, bénulással, fájdalommal, az ízérzés zavarával, kettős látással, attól függően, hogy melyik ideget érinti a károsodás.

A szemmozgató ideget érintő bántalom esetén kialakulhat például egy, vagy mindkét oldalt érintő kettős látás. Az arcon jelentkező kifejezett idegi fájdalom – más néven trigeminus neuralgia, a 3. agyideg ellátási területét érintő fájdalom – szintén gyakoribb cukorbetegek körében. Az egyik gyakori arcot érintő neuropátia cukorbetegek között az úgynevezett Bell-parézis. Előfordulhat, hogy a Bell-parézis, mint első orvoshoz vezető tünet lesz az, mely során a cukorbetegség felfedezésre kerül.

Mi a Bell-parézis?

A Bell-parézis lényegében a VII. agyideg megbetegedése, melynek feladatai közé tartozik például a mimikai izomzat működtetése, de részt vesz az ízérzésben is. Szerzői nevét leírójáról Dr. Charles Bell-ről kapta, aki az 1800-as években praktizált Skóciában.

A Bell-parézis az arcfél hirtelen kialakuló gyengeségét jelenti. Klasszikus megjelenését tekintve az arc aszimmetrikussá válik, mely legszembetűnőbb a szemhéj, illetve a szájzug körül. Az idegi bántalom miatt nehézkessé válhat az étkezés és folyadékfogyasztás, megváltozhat az ízérzés, szemszárazság is kialakulhat.

A betegség sok esetben néhány hét alatt teljesen vagy részlegesen spontán javulást mutat. Cukorbetegeknél az idegi bántalom miatt a gyógyulási esély attól függ, hogy tartós vagy átmeneti idegi károsodásról van-e szó. A gyógyulási arány nagyobb, ha a szénhidrátháztartás kiegyensúlyozott és a normál értéktartományon belül tartott.

Kezelését tekintve szteroid megpróbálható, ha annak nincs ellenjavallata. Sajnálatos módon azonban cukorbetegség esetén a szteroid kedvezőtlen hatással lehet a szénhidrát anyagcserére, mivel a vércukor szint emelkedéséhez vezethet, így ezen betegek esetében szedésének elkerülése javasolt.

Miért alakul ki?

Közismert, hogy a cukorbetegség egyik szövődménye a neuropátia, mely az ideg maradandó károsodását is jelentheti. Az idegi károsodás cukorbetegek esetén több oki tényezőre vezethető vissza. Egyrészt a magas vércukorszint okozta közvetlen idegi károsodás játszik benne szerepet, közvetetten pedig a betegség szövődményeként kialakuló érhálózati károsodás, amely keringési zavart eredményez, ezáltal pedig idegi károsodáshoz vezet.

Az idegkárosodás érinthet egyetlen vagy több idegcsoportot. A Bell-parézis az egyik példája az egy csoportot érintő idegi bántalomnak.

Fontos tudni azt is, hogy az évek óta meglévő cukorbetegség esetén a panasz megjelenése arra utalhat, hogy a betegség nem megfelelően kontrollált és szükséges lehet a kezelés módosítására.

Szerző: Dr. Kocsis Erika
 

Forrás:

2020.07.13.

© 2020 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.