Mi alapján választ terápiás lehetőséget a diabetológus?

A cukorbetegek megfelelő és komplex kezelése elengedhetetlen ahhoz, hogy megelőzzék a cukorbetegség által okozott egészségkárosodást, a később kialakuló szövődményeket, javítva ezzel az életminőséget.

A diabetológus szakorvos végzi a cukorbetegek gyógyszeres kezelésének beállítását és nyomon követését, illetve általános belgyógyászati és állapotfelmérő vizsgálatokat. A vizsgálat során figyelembe veszi a kórelőzményeket, a családban korábban előforduló diabéteszt, az akut változásokat (vércukoresés vagy magas vércukorszint), valamint a krónikus szövődményeket (vesebetegség, idegeket érintő szövődmények, látászavar, szívműködés változásai, stb.).

A rendszeres kontroll elvégzése is a diabetológus szakorvos feladata, aki összehangolt munkát végez az életmódváltásban segítséget nyújtó dietetikussal és a mozgásterapeutával, valamint szükség szerint több szakorvossal (érsebész, kardiológus, stb.)

A megfelelően beállított kezelés azért fontos, mert így elérhetőek és tarthatóak az ideális vércukorértékek, koncentrálva a cukorbetegség krónikus szövődményeinek elkerülésére, illetve azok súlyosbodására (2-es típusú cukorbetegeknél a kezelési célérték általában HbA1c <7,0 százalék, de ez egyénenként változó).

Számos tényező befolyásolja a gyógyszeres terápia kiválasztását, megtervezését 2-es típusú cukorbetegség esetén. Ilyen az életkor, a várható élettartam, a meglévő társbetegségek, a szociális környezet mellett a jelenlegi anyagcsere állapot, azaz a vércukor-emelkedés mértéke, az életmód, a testsúly. Amint látható, igen összetett feladat a terápia megtervezése, megvalósítása, amely szakmai irányelvek mentén történik.

A gyógyszeres kezelés mellett, ha normoglikémia nem érhető el, (gyakorlatilag az egészséges vércukorszintet jelenti), több készítmény kombinációja, injektábilis készítmények alkalmazása jön szóba.

Az 1-es típusú cukorbetegek esetében inzulinterápia szükséges, amely élethosszig tartó kezelést jelent. A tartós inzulinterápia minden esetben személyre szabottan történik, meghatározva az alkalmazott inzulin típusát, mennyiségét, idejét.

Összeállította: Tóth András
Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea diabetológus szakorvos

Forrás:
Dr. Winkler Gábor – Dr. Baranyi Éva: Cukorbetegség (SpringMed Kiadó, 2009)
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg.hu


2019.03.12.

© 2019 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.