Mi okozhat szabálytalan szívverést cukorbetegeknél?

A szívműködés sebességét a fizikális edzettségen túl számos tényező befolyásolja, így például az érzelmi állapot, stressz, túl sok kávé vagy alkohol fogyasztása, túlsúly vagy éppen a hőmérséklet változása. Tudta, hogy cukorbetegség esetében gyakoribb valamilyen szívritmuszavar kialakulása.

Szívritmuszavarok akkor alakulnak ki, amikor nem megfelelően működik a szívdobogást koordináló elektromos tevékenység, ezért túl gyorsan, túl lassan vagy szabálytalanul ver a szív. Nyugalmi pulzusunk átlagosan 60 és 90 közötti percenként, amely felgyorsulhat stressz, feszültség, egy nem várt esemény hatására, de le is lassulhat, például amikor alszunk, ilyenkor akár 40 is lehet a percenkénti frekvencia.

Rizikófaktor a diabétesz

Az erős szívdobogásérzés hátterében számos tényező állhat. Előfordulhat a szív szerkezetében, működésében található elváltozás (pl. koszorúér szűkület, szívbillentyűk betegségei, pitvarfibrilláció, stb.), valamint vese- vagy pajzsmirigybetegség, hormonális probléma is állhat a háttérben, illetve cukorbetegség is kereshető az okok között (az érrendszer, valamint az idegrostok ugyanis károsodhatnak a nem megfelelő inzulin- és vércukorszintek miatt).

A 2-es típusú diabétesz rizikót jelent a szív-és érrendszeri betegségek kialakulására, megnövelve a leggyakoribb szívritmuszavar, a fibrilláció, azaz a pitvarremegés esélyét (ez utóbbi, igen gyakori ritmuszavarnak az a legnagyobb veszélye, hogy megalvadhat a vér, és az alvadékból embólia szakadhat le, amely eljutva az agyba, elzárja az ereket).

Különösen idült szövődmények, autonom idegkárosodás esetén gyakori a ritmtuszavarok kialakulása.

Egy három évig tartó kutatás rávilágított: a nem megfelelően kezelt, magas vércukorszintű betegek csoportjában a szívritmuszavar kétszer gyakoribb, mint a diabéteszben nem szenvedők körében. A vizsgálat tanulsága az, hogy lényeges a cukorbetegség komplex kezelése, a vércukorértékek beállítása és szinten tartása.

A legújabb megközelítés alapján a cukorbetegség olyan szív-érrendszeri kockázattal jár, mint egy szívinfarktust követő állapot.

Amennyiben nem igazolható kardiológiai eredetű betegség a ritmuszavar hátterében, akkor tovább kell kutakodni, és speciális vizsgálatokra lesz szükség (a nyugalmi EKG mellett szóba jöhet Holter EKG és terheléses vizsgálat). Nagyon fontos az alapbetegséget kezelni, és nem csupán a tüneti terápiára koncentrálni.

Az alváshiány akár súlyos károsodásokat is okozhat

Megnövelheti a szív-és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ha nem alszunk eleget – olvasható a Magyar Kardiológusok Társasága közleményében. Alváskor légzéskimaradás jelentkezik, és többször ismétlődhetnek az oxigénhiányos időszakok, ezeket pedig szívritmuszavarok kísérhetik. Azoknál, akiknek a természetes biológiai órája nem áll szinkronban a munkaidejükkel, mert például túl sokat éjszakáznak vagy rendszeresen hajnalban kelnek, figyelniük kell erre a megállapításra is.

Összeállította: Tóth András
Szakértő: Dr. Tänczer Tímea diabetológus

Források:
Dr. Berkő Péter: Betegségek megelőzése és korai felismerése (Akadémiai Kiadó, 2012.)
Dr. Blaskó György és Dr. Kiss Róbert Gábor: Trombózis és véralvadásgátlás (SpringMed Kiadó, 2010.)
WEBBeteg.hu: Cukorbetegség és szívritmuszavar (MTI, a Journal of General Internal Medicine közleménye alapján) 
Czétényi Rita, Semmelweis Egyetem: 10 percenként visznek valakit stroke-kal kórházba.

2019.02.28.

© 2019 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.