Miért zsibbadnak a végtagjaim?

A végtagzsibbadás az egyik leggyakoribb panasz, melyet nehezen tudunk csak megfogalmazni, körülírni. Azonban nagyon fontos, hogy minél pontosabban meghatározzuk a zsibbadás jellegét, hiszen ez támpontot jelent a megfelelő diagnózis és kezelés meghatározásában.

A zsibbadást érző betegek általában olyan érzést tapasztalnak, mintha sok apró tűvel szurkálnák a bőrüket vagy hangyák mászkálnának, szaladgálnának rajtuk. Néhány esetben előfordul, hogy csiklandozó, viszkető érzést is tapasztalnak. A zsibbadás általában a végtagokban fordul elő.

Ne bagatellizáljuk a zsibbadást

A látszólag minden ok nélkül kialakuló zsibbadást nem szabad elhanyagolni. Sok esetben nem áll betegség a háttérben, azonban mint tünet, jelezheti komolyabb betegség kialakulását is (pl. cukorbetegség).

A zsibbadás gyakori okai

A zsibbadás általában az idegek károsodása miatt alakul ki, ez lehet mérgezés, fertőzés, becsípődés vagy egyéb ok. Mechanikai károsodás oka gyakran az alagút szindróma, amely legtöbbször a csuklóízület közelében alakul ki.

Bizonyos vizsgálatok is kiválthatnak ingerlést, amelyek után zsibbadó érzést érezhetünk (gerincvelői- folyadék mintavétel, ENG).

Az egyik leggyakoribb zsibbadást kiváltó ok a polineuropátia, amely elsősorban cukorbetegség (diabéteszes neuropátia) vagy alkoholizmus miatt kialakuló idegkárosodás.

Zsibbadás a helytelen életmód miatt is jelentkezhet (helytelen táplálkozás, stressz, mozgáshiány).

A zsibbadás kivizsgálása

Mint már említettük, a végtagzsibbadás nem egy konkrét betegség specifikus tünete, hanem sok megbetegedés okozhatja, ezért kivizsgálása szintén nem egyszerű és nagyon egyéni. Ugyanis függ a beteg életkorától, betegségeitől (korábbi és meglévő), a szedett gyógyszereitől, illetve az egyéb tünetektől, amely a zsibbadás mellett jelentkeznek.

Zsibbadás esetén először is keressük fel háziorvosunkat, aki egyéni jellemzőink ismeretében és a szükséges kérdések tisztázásával megkezdheti a kivizsgálást. Gyakran egyszerű választ kaphatunk, miért zsibbadnak a végtagjaink.

Azonban, ha orvosunk úgy látja, kérhet általános feltáró vizsgálatot vagy ideggyógyászati szakrendelésre is küldhet a pontos diagnózis felállításának érdekében.

Hogyan kezelhető a végtagzsibbadás?

A kezelés minden esetben attól függ, mi a zsibbadás kiváltó oka. Egyszerűen kezelhető, ha a zsibbadást a rossz táplálkozási szokások, a vitaminhiány, magnéziumhiány, a stressz vagy a mozgáshiány okozta, hiszen helyes életmóddal a panaszok is megszüntethetők.

Abban az esetben, ha gyógyszerszedés miatt jelentkezik a zsibbadás, előfordulhat, hogy másik készítményre kell áttérnie. Súlyos vagy tartós betegség esetén a kezelés mindig a betegség típusától függ, ezért is fontos, hogy már az első zsibbadásos tünet jelentkezésekor keresse fel orvosát. Hiszen a zsibbadás új tünetként semmiképp sem elhanyagolható. Ez a jelenség az érzőidegek vészjelzése, hogy valami nincs rendben.

Forrás:
Dr. Richard N. Fogoros: Causes of Numbness and Tingling (verywellhealth.com)
Dr. Kónya Judit: A végtagzsibbadás lehetséges okai (WEBBeteg.hu)

Összeállította: Gorzsás Anita, újságíró
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos


2019.10.03.

© 2019 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.