Milyen tényezők befolyásolják a vércukorszintet?

A cukorbetegek körében gyakran nehézséget okoz a vércukor megfelelő szinten tartása. Befolyásolhatja az értékeket, egyebek mellett a túlzott szénhidrátbevitel, illetve a mozgáshiányos, stresszes életmód.

Mintegy egymillió cukorbeteg él hazánkban, többségük a 2-es típusú diabétesszel küzd.  A betegek mintegy felénél kialakul valamilyen idült szövődmény, így a perifériás idegeket érintő károsodás, a diabéteszes neuropátia is. A kockázat annál nagyobb, minél hosszabb a betegségtartam. A szövődmények megelőzésében és a súlyosbodás gátlásában nagyon fontos a megfelelő vércukorszint beállítása.

Az ajánlott vércukorszint étkezés előtt 5-6 mmol/l közötti, étkezés után másfél órával pedig ne haladja meg a 8 mmol/l értéket, de a kezelőorvos ettől eltérő egyénre szabott kezelési célokat is meghatározhat az Ön esetében.

A vércukorszintet befolyásolhatja számos tényező, így a stresszes életmód, a testmozgás, az étkezés minősége és gyakorisága, vagy éppen az alkoholfogyasztás.

Tanácsok cukorbetegek részére

Az egyszerű szénhidrátok helyett a komplexeket (pl. fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű gabonakészítményeket) építsük be az étrendbe, ezek ugyanis kevésbé, illetve lassabban emelik a vércukorszintet.

Az intenzív testmozgás csökkenti a vércukorszintet, ezért fontos a sportolásban és a fizikai munkavégzéskor is a fokozatosság elve, válassza a nem túl megerőltető mozgásformákat, ellenőrizze mozgás közben is vércukorszintjét

Egyes gyógyszerek szedése megemelheti a vércukorszintet, tájékoztassa orvosát cukorbetegségéről, hogy társbetegségére megfelelő készítményt ajánljon az ön részére.

Kialvatlan állapotban is megnőhet a vércukorszint, a túlzásba vitt éjszakai élet nem tesz jót a vércukrunknak.

Az alkohol önmagában kimerítheti a máj cukorraktárát, ezzel órákra csökkentheti a vércukorszintet. A mértékletesség legyen a cél!

A menstruációs ciklus során a női hormonok szintjének változása ugyancsak befolyásolhatja az értékeket.

Minél előbb kerül a cukorbetegség, vagy az azt megelőző állapot, a  prediabétesz felismerésre, annál korábban kezdhető el a kezelés, az életmódváltás és a gyógyszeres terápia beállítása. A vércukor szint normalizálásával hosszútávon megelőzhetőek a szövődmények: egyebek mellett a láb és a kéz érzéketlensége, zsibbadása, fájdalma, azaz a perifériás neuropátia.

2-es típusú cukorbetegek körében évente javasolt a neuropathia szűrő vizsgálat elvégzése.

Összeállította: Tóth András
Szakmai lektor: Dr. Tänczer Tímea diabetológus szakorvos

2018.10.15.

© 2018 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.

vércukorszintmérés