Mindig el kell érni a normál vércukorszintet?

A cukorbetegek kezelésének célja, hogy a vér glükóz szintje elérje a kívánt céltartományt. A megfelelő anyagcserehelyzet elérésével a különböző szerveket érintő szövődmények kialakulása, így a vese, szem és az idegrendszer (neuropátia, diabéteszes láb) károsodása megelőzhető.

A diabétesz komplex kezelése a diagnosztizált cukorbetegek 90 százalékában a betegség felismerésekor megkezdődik, a terápián lévőknek azonban csak 56 százaléka éri el 2 éven belül a kívánt anyagcsere helyzetet – derült ki egy amerikai vizsgálatból.

Az ajánlások szerint a cukorbetegek anyagcsere helyzetét minden harmadik hónapban kontrollálni szükséges. Amennyiben a beteg nem éri el a kívánt célértéket a kezelés módosítása indokolt. A vizsgálatok azt mutatták ki, hogy igen sok betegnél azonban nem történik meg a terápia váltás a megfelelő időben. A kezelés módosítása előtt az egyéni célértékeket meghatározó egyéb szempontokat, így a beteg életkorát, fennálló társbetegségeit is figyelembe kell venni.

Rendszeres ellenőrzések

Időszakosan pontos képet kell kapnia a kezelőorvosnak a beteg szénhidrát-anyagcsere állapotáról, ennek érdekében végeznek vércukorszint méréseket a rendszeres önellenőrzés mellett.

  • Amennyiben az éhomi vércukor érték több alkalommal 7 mmol/l feletti, a diabétesz diagnózisa felállítható.
  • Amennyiben az éhomi vércukor érték több alkalommal 6,0-7.0 mmol/l közé esik, a cukorbetegség felismerésére orális cukorterhelés elvégzése javasolt. A vizsgálat során megmérik az éhomi vércukorszintet, majd 75 gramm cukros oldat elfogyasztása után előre meghatározott időközönként megismétlik a vizsgálatot (60-120 perc). A vizsgálat célja, hogy megállapítsák, hogy a szénhidrát anyagcsere milyen típusa áll fenn.
  • Glikált hemoglobin, vagy HbA1c: a hemoglobin a vörösvérsejt, egyik alkotóeleme, melyhez a glukóz képes hozzákötődni. Mivel a vörösvértest 100-120 napig életképes, ezért a HbA1c-érték erre az időtartamra ad felvilágosítást. Segítheti a beteget, illetve kezelőorvosát annak eldöntésében, hogy megfelelő-e a terápia, de a vércukor önellenőrzés emellett is szükséges.

Kezelési céltartomány

Mindig szem előtt kell tartani az úgynevezett glikémiás kezelési célértéket (HbA1c<7,0 százalék), azonban az arra alkalmas betegnél lehet ennél szigorúbb (alacsonyabb HbA1c-érték), illetve idősebb, szövődményekben vagy társbetegségekben szenvedők esetében sokkal engedékenyebb is a szakorvos, 8 százalék feletti HbA1c-célérték is elfogadható – olvasható a Magyar Diabetes Társaság megújult szakmai irányelvében. Így helyénvaló ma már kezelési céltartományról (HbA1c 6,0–8,0 százalék) beszélni.

A vércukorcsökkentő terápia    megválasztásakor – mérlegelve a beteg egyéni tulajdonságait – lehet tehát szigorúbb vagy éppen kicsit engedékenyebb a diabetológus, minden esetben a választandó terápiás készítmény előnyeit és alkalmazásának kockázatát kell mérlegelni, mielőtt meghozza a döntést, és folytatja a kezelést.

Összeállította: Tóth András
Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea diabetológus szakorvos

Forrás:
Egészségügyi szakmai irányelv – A diabetes mellitus kórismézéséről, a cukorbetegek antihyperglykaemiás kezeléséről és gondozásáról felnőttkorban (szerk.: Jermendy Gy, írta: Gaál Zs, Gerő L, Hidvégi T, Jermendy Gy, Kempler P, Winkler G, Wittmann I) - Diabetologia Hungarica 2017.
Orvostudományi Szemle: Sok a rosszul kontrollált cukorbeteg (otszonline.hu)
Orvostudományi Szemle: Glikémiás kontroll 1-es típusú diabetesben (otszonline.hu)
Dr. Vándorfi Győző: Milyen vizsgálatok szükségesek cukorbetegeknek? (WEBBeteg.hu)

2019.06.03.

© 2019 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.