Mit kell tudnunk, ha cukorbetegek vagyunk és elkapjuk az influenzát?

Ha cukorbetegségben szenvedünk, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ne kapjuk el az influenzát. Mindenkinél meg van az esélye, hogy elkapja ezt a vírusfertőzést, de a cukorbeteg emberek nehezebben tudják ezt leküzdeni. Az influenza további stresszt jelent a szervezet számára, ami hatással lehet a vércukorszintre és növeli a súlyos egészségügyi szövődmények megjelenésének esélyét.

Mik az influenza tünetei?

A tünetek rendszerint gyorsan jelentkeznek és a következőket foglalhatják magukba:

  • láz (általában magas láz);
  • erős ízületi-, és izomfájdalmak, fájdalom a szemek környékén;
  • gyengeség;
  • meleg-, kipirosodott bőr és vörös, vizenyős szemek;
  • fejfájás;
  • száraz köhögés;
  • torokfájás és orrfolyás.

Mely gyógyszerek biztonságosak?

A tünetek enyhítésére szedhetünk valamilyen vény nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapító gyógyszert, de mindenképpen olvassuk el a betegtájékoztatót. Kerüljük azokat a készítményeket, amelyeknek magas a cukortartalma. Gyakran ezek közé tartoznak a folyékony kiszerelésű megfázás vagy influenza elleni gyógyszerek, köhögéscsillapító cukorkák, és a köhögés elleni szirupok. Ezek helyett keressünk inkább cukormentes termékeket.

Milyen gyakorisággal szükséges ellenőrizni a vércukorszintünket?

Amíg betegek vagyunk gyakran szükséges ellenőriznünk a vércukorszintünket. A betegség lefolyása alatt előfordulhat, hogy nem vesszük észre a vércukorszintünket érintő változásokat.

Legalább naponta négyszer-ötször, jelentős eltérés esetén gyakrabban ellenőrizzük az értékeket. Ha jelentős eltéréseket tapasztalunk, vegyük fel a kapcsolatot kezelőorvossal. A lázas állapot növeli az inzulin szükségletet, ilyenkor az inzulin dózisok emelésére lehet szükség, hányinger, étvágytalanság esetén a szénhidrát bevitel csökken, ebben az esetben a gyorshatású inzulin dózisa akár csökkentendő lehet.

Ha 1-es típusú cukorbetegség áll fenn, javasolt ellenőrizni a ketontestek szintjét, vérből vagy vizeletből. Ha az érték emelkedett, az akut anyagcsere kisiklásra utalhat, melyet diabéteszes ketoacidózisnak nevezünk. A ketoacidózis életveszélyes állapot, súlyos esetben tudatzavarral társul, és a ketonémia kórházi kezelést igénylő állapot.

Mit ehetünk?

A rossz közérzet ellenére elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék és szénhidrát elfogyasztása. Ragaszkodjunk azokhoz az ételekhez, amelyek a rendszeres értendünk részét képezik. Fogyasszunk körülbelül 15 gramm szénhidrátot nagyjából óránként, például egy szelet pirítóst, egy pohár joghurtot, vagy egy csésze levest.

Hogyan maradjunk hidratáltak?

Néhányan hányingert, hányást és hasmenést tapasztalnak influenza fertőzés esetén. Hogy biztosak lehessünk benne, hogy elegendő folyadékot fogyasztottunk, kortyolgassunk valamilyen folyadékot az egész nap folyamán. Tűzzük ki célul egy pohár folyadék elfogyasztását óránként.

Válasszunk cukormentes italokat, – teát, vizet, cukormentes üdítőitalt – ha magas a vércukorszintünk.

Amennyiben a vércukorszintünk alacsony, próbáljunk ki valamit, aminek a szénhidráttartalma 15 gramm körüli: 1,5 deciliter gyümölcslé vagy kóla.

Hogyan kerülhetjük el az influenzát?

Ha valaki cukorbetegségben szenved, nagyobb a szövődmények kialakulásának kockázata. A legjobb stratégia mindenekelőtt az influenza megelőzése. A megelőzés egyik leghatékonyabb módszere az éves védőoltás beadatása. A cukorbetegségben szenvedő személyek számára a védőoltás beadásának optimális időszaka szeptember.

Kérjük meg a családtagjainkat, munkatársainkat és közeli barátainkat, hogy ők is adassák be a védőoltást. Kevesebb a valószínűsége, hogy elkapjuk az influenzát, ha a körülöttünk élők sem fertőződnek meg.

Tartsuk tisztán kezeinket. A gyakori és alapos kézmosás a legjobb módja annak, hogy elkerüljük a kórokozók általi megfertőződést.

Lektorálta: Dr. Tanczer Tímea, diabetológus szakorvos
Fordító: F. Zs.

Forrás:

  • What to Know if You Have Diabetes and the Flu (webmd.com)

2020.12.17.

© 2020 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.