Nyaralás diabétesszel – Figyeljünk a lábunkra!

A fájdalom, égő érzés, és a nehezen gyógyuló sebek sok cukorbeteg számára nem ismeretlen tünetek - a diabéteszes neuropátia a lábakon is komoly panaszokat okozhat.  A mindennapok során igyekszünk figyelni a lábunk egészségére, azonban egy-egy nyaralás alatt hajlamosak lehetünk kicsit lazábban venni az odafigyelést. Eláruljuk, miért különösen fontos, hogy nyáron is kövessük a lábunk egészségét szolgáló tanácsokat.

A cukorbetegség számos szövődményhez vezethet. A lábfájdalom gyakran a diabéteszes neuropátiának nevezett idegkárosodás eredményeként jelentkezik, és különösen fontos a lábon keletkező sebek megelőzése, illetve a gyógyulás elősegítése. Az úgynevezett diabéteszes láb a hosszútávon fennálló magas vércukorszint (hiperglikémia) közvetlen következménye lehet cukorbetegeknél.

Nyáron a kánikula, a strandolás, vagy éppen a városnéző séták alkalmával, de akár egy otthon töltött napon is több olyan kihívás éri egészségünket, amelyekre az év többi részében nem készülünk fel. Amennyiben nem figyelünk kellően ezekre, az különösen nehezen gyógyuló sérülésekhez, fertőzésekhez, vagy a diabétesszel járó szövődmények súlyosbodásához vezethet.

Ha valakinek neuropátiája van, a vércukorszint ellenőrzése, a testmozgás és az étkezési szabályok betartása továbbra is nagyon fontos. De van néhány egyéb lépés is, amelyek segíthetnek a további károsodások elkerülésében vagy késleltetésében. Ezekről a nyaralás alatt sem szabad megfeledkezni!

Mire figyeljen, ha nyaral?

Figyelmesen a strandon. A neuropátia miatt romlik az láb érzékelési képessége, és mivel csökken a fájdalomérzet, észrevétlenül alakulhatnak ki sérülések a strandon vagy a vízparton. A cukorbetegek  védekezőképessége amúgy is csökkent, emellett a láb kiszáradt bőrén keletkezett berepedések behatolási kaput jelentenek a bakteriális és gombás fertőzések számára.   Fontos, hogy ne tartózkodjunk egyszerre sokáig a vízben, inkább menjünk be többször pár percre. Miután kijöttünk a medencéből vagy a tóból, tengerből, alaposan töröljük szárazra lábunkat, majd hidratáljuk krémmel. Emellett a fényvédelemről se feledkezzünk meg, és ne mászkáljunk mezítláb sem a strandon, sem a parton. A neuropátia miatt ez különösen veszélyes lehet, mivel gyakran nem érezzük, milyen forró a homok, esetleg nem, vagy nehezen észleljük a kisebb köveket és üvegdarabokat, melyek sérüléseket okozhatnak.

Kirándulás, városnézés. Egy-egy nyaralás alatt szívesen tekintjük meg a helyi nevezetességeket. A séták alatt viseljünk túracipőt, természetes anyagból készült zoknit, és ne sétáljunk mezítláb sehol, még a szálláson sem. Érdemes rövid, gyakori sétákra menni a városnézések alkalmával a hosszú, órákig tartó programok helyett. A meleg időben hajlamosabbak vagyunk elhagyni a zoknit, azonban cukorbetegként ez még a forró napokon sem javasolt, hiszen így nehezebb lehet a sebgyógyulás. Ajánlott ellenben speciális lábbeli viselése, amely nyáron is biztosítja az izzadt láb szellőzését és óv az esetleges sérülésektől is. Továbbá ne hanyagoljuk el a hétköznapi lábhigiénét, lábápolást sem. Esténként érdemes ellenőrizni, nincsenek-e sérülések a lábon, vagy nem nyomta-e meg nagyon a cipő.

A kánikula és a fokozott izzadás miatt hasonló óvintézkedések szükségesek akár az otthonunkban, kertünkben is, lábunkat tartsuk lehetőség szerint szárazan, hidratáltan és sérülésmentesen.

Figyeljen a táplálkozásra! Cukorbetegség esetén az egészséges táplálkozás kritikus fontosságú a normál vércukorszint megtartása, és ezen keresztül a neuropátiás szövődmények megelőzése szempontjából. Nyaralás alatt az egzotikus ízek, fogások között azonban könnyű elveszíteni a kontrollt. De mindenképp fontos, hogy a szokásos, dietetikus vagy diabetológus szakorvos által előírt diétát betartsuk. Nézzünk utána az esetleg ismeretlen ételek összetevőinek, de itthon is érdemes tájékozódni a ritkán fogyasztott, szezonális gyümölcsök vércukorszintre gyakorolt hatásáról.

Minimalizálja az alkoholfogyasztást! Nyaraláskor hajlamosabbak vagyunk kirúgni a hámból, hiszen a megszokott mókuskerékből kiszállni felüdítő érzés. Cukorbetegként azonban fontos, hogy nagyon óvatosan bánjunk az alkohollal, mert negatív hatással lehet a vércukorszintre.

A megelőzés már utazás előtt kezdődik. Nyaralás alatt is fontos az otthon megszokott időközönkénti vércukormérés. Éppen ezért idejében készítsük elő a vércukorszint-mérőt, szerezzünk be hozzá tartalék elemet is. Vigyünk magunkkal elegendő gyógyszert és inzulinadagot, figyelve a javasolt tárolásra.

A gyakori vagy hirtelen jelentkező fájdalom a diabéteszes neuropátia súlyosbodását jelezheti. Ezeket a tüneteket hazaérkezése után azonnal jelentse orvosának.

Összeállította: G. A. újságíró

Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos

Felhasznált irodalom:

WPh/C/2022-44 Lezárás dátuma: 2022.08.16.

2022.08.16.

© 2022 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.