Sebgyógyulás a cukorbetegeknél

Minél hosszabb ideje cukorbeteg, és minél idősebb valaki, annál nagyobb a veszélye a neuropátia kialakulásának, amely a végtagok érző, mozgató idegeinek, valamint a vegetatív idegrendszernek a károsodásával jár, és folyamatos figyelmet, ápolást és orvosi kontrolt igényel.

A magas vércukorszint nemcsak az ereket, hanem az idegeket is károsíthatja. Ennek következtében csökken az érzékelés, a beteg kevésbé érzi a fájdalom- és nyomásingereket. Idegkárosodás esetén  könnyebben alakul ki seb, illetve  fekély a kóros nyomáspontoknak megfelelően, ennek esélyét  egy nem megfelelő lábbeli viselése növeli.

Tudta? Naponta közel 16 órán át viseljük cipőnket, kb. 240 ml verejtéket termel a két lábunk, és ennek közel fele a cipőben marad. A meleg, dunsztos környezet pedig egyáltalán nem tesz jót a lábnak, különösen, ha cukorbeteg az illető.

Tíz diabéteszes közül legalább háromnak van valamilyen fokú, idegeket érintő problémája!

Sebek, deformitás, fekélyek

Viszonylag nagy sebek jöhetnek létre, mielőtt a beteg egyáltalán észrevenné, hogy baj van. Tovább súlyosbíthatja a helyzetet, hogy a bőr, a csontok és az ízületek károsodása deformálhatja a lábat. Előrehaladottabb stádiumban talpi fekély alakulhat ki, amely akár a végtag elvesztésével járhat.

A cél az, hogy a végtag elveszítését megelőzzük. Ehhez azonban türelemre és fokozott odafigyelésre van szükség a beteg és a kezelőorvos részéről is. Fontos a láb évenkénti ellenőrző vizsgálata, és a neuropátia korai felismerése. A kivizsgálást követően a kezelés magában foglalja a rizikótényezők csökkentését, a gyógyszeres kezelést, életmódváltást, tartósan normál vércukor értékek biztosítását.  Társuló érszűkület  esetén az érfestést, az érsebészeti beavatkozást.

Elengedhetetlen a vércukorszint gyakori ellenőrzése és normalizálása; a rendszeres diabetológiai kontroll; valamint a megfelelő lábápolás. Tartós normoglikémia esetén az idegkárosodás kialakulásának kockázata jelentősen csökken.

Körültekintő lábápolás

  • A közép-meleg fürdő és a rendszeres séta enyhíti a perifériás neuropátia kellemetlen tüneteit.
  • Szenteljen különös figyelmet a lábápolásnak, hiszen az idegkárosodás itt a leggyakoribb. Forduljon gyógypedikűröshöz!
  • Legyen körültekintő az apróbb sérüléseknél, sebeknél is!
  • Használjon intelligens kötszereket a sebek kezelésére: résmentesen kitöltik a sebes felületet, vízzáró réteggel rendelkeznek, fájdalomcsökkentő hatásuk van.
  • Gyors és hatékony eszköz a lökéshullám kezelés a fekélyes sebek kezelésére, már 4-8 alkalom után gyógyulást eredményezhet. Azonban tudnia kell, ez egy fájdalmas megoldás.
  • A kényelmes cipő nem szorítja a lábfejet, a lábujjakat! Javasolt speciális, cukorbetegeknek készült gyógycipő használata, amely a lábsérülés megelőzésében hasznos, biztosabb lesz a sétálás.
  • Diabéteszes idegkárosodás esetén ne járjon mezítláb, csak zárt cipőt viseljen.


Összeállította: Tóth András, szakmai lektor: Dr. Tänczer Tímea diabetológus szakorvos

2018.11.15.

© 2018 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.

sebgyógyulás