Tanácsok vércukorméréshez

A rendszeres és megfelelő vércukorméréssel elősegítheti a cukorbeteg kezelésének rövid és hosszú távú sikerességét, valamint az idült szövődmények elkerülését, mint például a láb és a kéz érzéketlensége, zsibbadása, azaz a perifériás neuropátia.

A vércukor-önellenőrzés minden diabétesszel élő számára ajánlott a gondozás keretén belül – olvasható a Magyar Diabetes Társaság 2017-es szakmai irányelvében. Nem az adatok összegyűjtése a legfontosabb cél, hanem azok hatékony felhasználása a jobb anyagcserehelyzet elérése érdekében.

Fontos, hogy megismerjük és megtanuljuk helyesen használni vércukormérőnket, amelyet évente érdemes szervizeltetni, hogy a mérési pontosságát ellenőrizzék.

Vércukormérés

Hasznos tanácsok

A vércukormérések időpontja a cukorbetegség kezelésének típusától függően eltérő lehet. Célszerű éhgyomorra, illetve a kezelést követően másfél órával ellenőrizni vércukorszintjét.

Rosszullét esetén azonnali mérés szükséges, hogy kizárjuk a kórosan alacsony vércukorszinttel járó állapot lehetőségét. Szükség esetén vegye igénybe a családtagja, vagy környezete segítségét.

Bizonyos modern vércukormérő készülékek segítségével van lehetősége a becsült HbA1c-érték meghatározásra is (megfelelő számú és eloszlású vércukormérési eredmény birtokában).

A vércukormérés pontossága akkor megfelelő, ha a mérési eredmények legalább 95 százaléka az alábbi tartományba esik a laboratóriumi referenciaértékekhez viszonyítva:

  •  az 5,55 mmol/l alatti mérések elfogadható hibahatára ±0,83 mmol/l
  • az 5,55 mmol/l-es, vagy az e feletti értékek elfogadható hibahatára ±15%


A megfelelő időben és gyakorisággal figyelt vércukorszint, a rendszeresen és pontosan vezetett hagyományos vagy elektronikus vércukornapló elősegítheti a terápiás döntéseket, pontos képet nyújt a kezelőorvosnak, egyúttal jelzésértékű is, illetve visszajelzés, kontroll a páciens számára.

Ma már elérhető az úgynevezett telediabetológia, amelynek segítségével az otthoni vércukormérő eszközzel mért adatokból egy központi informatikai rendszer olyan táblázatokat, grafikonokat készít, amelyekből könnyen áttekinthető és követhető az anyagcsere állapotának változása, folyamatos a kommunikáció a kezelőorvossal, kiugró értékeknél pedig azonnali tájékoztatást kap online a beteg.

A vércukor-önellenőrzés módját, gyakoriságát a kezelőorvos állapítja meg! Az ideális éhgyomri vércukorszint 5–6 mmol/l, étkezés után pedig 7–8 mmol/l közötti, az ön kezelőorvosa azonban személyre szabottan ettől eltérő célértékeket is meghatározhat az ön részére.

Összeállította: Tóth András
Szakmai lektor: Dr. Tänczer Tímea diabetológus szakorvos

2018.10.15

© 2018 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.