Ünnepek alatt nehezebb tartani a diétát – Néhány tipp azonban segíthet

Az év végi ünnepek csodálatos időszak, ám a közös, családi étkezések nagyon megterhelőek lehetnek annak, aki cukorbeteg. Élvezni szeretné az ünnepeket és finomakat enni, de a cukorbetegség miatt ez kihívásokat jelenthet. Némi tervezéssel és előkészítéssel azonban továbbra is élvezheti az ünnepi kedvenceit anélkül, hogy a vércukorszintjét megemelné. Olvassa el tippjeinket, amelyek segítenek felkészülni a boldog, egészséges ünnepekre.

Az étkezések időzítése

Az ünnepek alatt előfordulhat, hogy szokatlan időpontokban kezdődnek a családi lakomák vagy összejövetelek. Például az ünnepi vacsorákat délután 15 vagy 16 órakor szolgálják fel. Tervezze meg előre, hogyan fogja kezelni a változtatásokat, ha az étkezés nem illeszkedik a szokásos ütemtervéhez. Ha inzulin injekciót vagy vércukorszint-csökkentő tablettát szed, előfordulhat, hogy a szokásos étkezési idejében falatoznia kell, hogy megelőzze a vércukorszint ingadozását. Az ünnepek előtt beszéljen orvosával, hogy a lehető legjobban megtervezhesse, hogyan kezelje az étkezési idő változásait az ünnepi időszakban.

Legyen fizikailag aktív

Mivel az ünnepi időszak középpontjában az étkezés áll, sokan elfelejtenek mozogni. Próbáljon meg rendszeres fizikai aktivitást tartani. Ha családjával és barátaival veszi magát körül az ünnepi szezonban, akkor kezdjen el egy új hagyományt, amely magában foglalja a mozgást, például vacsora utáni sétákat, aktív ünnepi eseményeket, vagy akár egy kis táncos mulatságot.

Tervezze meg nassolnivalóit

Az ünnepek alatt előfordulhat, hogy várnia kell egy kicsit az étel felszolgálására. Érdeklődjön a házigazdánál, hogy mikor tálalják fel az ételt, és hogy lesz-e egészséges előétel. Ha előre tudja, hogy az étel rántott és magas kalóriatartalmú lesz, akkor fontolja meg, hogy csomagoljon-e magának egy kis harapnivalót (például néhány szelet alacsony zsírtartalmú sajtot), vagy vigyen magával egy egészséges előételt, például egy tálat nyers zöldségekkel és spenótos joghurtos mártogatóssal.

Egyen kisebb adagokat

A legtöbb ünnep szénhidrát alapú ételekkel telik. Bár megkóstolhat néhányat, az adagokra való odafigyelés segíthet a vércukorszint ideális tartományban tartásában.

Az alkohol is számít

Az ünnepek alatt nehezebb nemet mondani egy-két pohár italra, de diabéteszesként ezek szénhidráttartalmával is számolni kell. Nyugodtan koccintson egy pohár száraz borral, vagy pezsgővel, így nem marad ki az ünneplésből, de kerülje a tömény italokat és a sört.

Ne feledkezzen meg a gyógyszereiről

Ne feledje, amennyiben gyógyszert szed, vagy inzulinra van szüksége, az ünnepi időszakban is a megszokott időközönként juttassa be szervezetébe azokat.

Figyeljen az alvásra

Az alváshiány megnehezítheti a vércukorszint szabályozását, ha kialvatlan, hajlamos többet enni, és inkább a zsíros, magas cukortartalmú ételeket részesíti majd előnyben. Aludjon 7-8 órát éjszakánként, ez a táplálkozási ritmusát és az éhségérzetet is kiegyensúlyozottabbá teszi.

Legfőképpen pedig emlékezzen arra, hogy miről szól a szezon – ünnepeljen, és kapcsolódjon ki azokkal az emberekkel, akik fontosak Önnek. Közben pedig ügyeljen a szokásos, hétköznapi rutinjára is az ünnepek alatt.

Szerző: G. A. újságíró
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos

Forrás:

WPh/C/2022-66 Lezárás: 2022.11.07.

2022.12.15.

© 2022 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.