A diabéteszes neuropátia szűrése

A diabéteszes neuropátia, azaz  idegkárosodás a cukorbetegség szövődményeként alakulhat ki. A magas vércukorszint (glükóz) károsíthatja az idegeket az egész testben. A diabéteszes neuropátia leggyakrabban a lábak idegeit károsítja, de más szervekre is veszélyes lehet (szem, vesék, bőr).

Az érintett idegektől függően a diabéteszes neuropátia tünetei a fájdalomtól és zsibbadástól az emésztőrendszer, a húgyúti szervek, az erek és a szív problémáiig terjedhetnek. Néhány betegnek enyhe tünetei vannak, vagy nem érzik meg az idegek károsodását. Mások számára azonban számos kellemetlen tünetet, fájdalmat okozhat.

A diabéteszes neuropátia a betegek akár 50 százalékát is érintheti.

Hogyan diagnosztizálja orvosa a diabéteszes neuropátiát?

A diabéteszes neuropátia a tünetek és az anamnézis alapos áttekintése után eszközös vizsgálatok elvégzésével diagnosztizálható.

Orvosa ellenőrizni fogja:

 • az általános izomerőt
 • a reflexeket
 • a tapintást és érintésérzetet
 • kalibrált hangvillával a vibrációérzést .

A fizikai vizsgálattal együtt orvosa elvégezhet vagy elrendelhet speciális vizsgálatokat a diabéteszes neuropátia diagnosztizálásához, például:

Finom érzés vizsgálat. Kezelőorvosa puha nejlonszálat (monofilamentum) érint a bőrfelülethez, hogy tesztelje az érintésre való érzékenységét.

Hőérzet vizsgálat. Ez a noninvazív teszt információt ad arra, hogy  milyen mértékben képes elkülöníteni hőmérséklet változásokat.

Idegvezetési teszt. Ez a teszt azt méri, hogy a karok és a lábak idegei milyen gyorsan vezetik az elektromos jeleket. Gyakran használják a Carpal Tunnel szindróma diagnosztizálására.

Izomválasz tesztelése. Az elektromiográfiának nevezett tesztet gyakran idegvezetési vizsgálatokkal együtt végzik. Méri az izmokban keletkező elektromos kisüléseket.

Autonóm (Akarattól független) funkciók vizsgálata. Speciális vizsgálatok végezhetők annak megállapítására, hogy a vérnyomás hogyan változik, a testhelyzet változásával, vagy hogy a verejtékmirigyek működése a lábon csökkent-e.

Orvosa valószínűleg számos kérdést tesz fel Önnek, például:

 • Mennyire hatékony a cukorbetegség kezelése, milyen az aktuális, vagy az elmúlt időszak vércukorszintje?
 • Mikor kezdődtek a tünetek?
 • Mindig vannak tünetei, vagy változó?
 • Mennyire súlyosak a tünetei?
 • Javítja-e valami a tüneteit?
 • Mitől rosszabbodnak a tünetei?
 • Milyen a  vérnyomása, a vérzsírszintje, dohányzik-e?

A diabéteszes neuropátia kialakulását megelőzheti vagy lassíthatja az egészséges életmóddal és a szénhidrát anyagcsere egyensúlyának fenntartásával.

Összeállította: G.A. újságíró
Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus

Forrás: Mayo Clinic: Diabetic neuropathy

2021.03.22.

© 2021 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.