Diabéteszes neuropátia és bőrproblémák

A diabéteszes neuropátia az idegeket érintő károsodás, amely gyakran együtt jár bőrproblémák megjelenésével vagy a meglévő bőrelváltozások súlyosbodását okozhatja. Hatékony kezeléséért mi magunk is sokat tehetünk.

A diabéteszes neuropátiával kapcsolatos bőrproblémák okai

A hiperglikémiával, vagyis magas vércukorszinttel járó 2-es típusú cukorbetegség általában keringészavarral társul, amely csökkenti a bőr véráramlását, az ereket és az idegeket is károsíthatja. A megnövekedett vércukorszint mellett csökken a fehérvérsejtek képessége a fertőzések leküzdésére.

A csökkent vérkeringés változásokhoz vezethet a bőr kollagén állományában. Ez megváltoztatja a bőr textúráját, megjelenését és gyógyulási képességét. A bőrsejtek károsodása a verítékezést is befolyásolja. Emellett megváltozik a hő- és nyomásérzékelés is.

A diabéteszes neuropátia a fájdalomérzet csökkenésével jár együtt, fájdalmatlan sérülések kapcsán könnyen seb alakulhat ki, mely csak később kerül felismerésre.

Kezelési lehetőségek

A diabéteszes neuropátiára számos kezelési lehetőség létezik, amelyek magukban foglalják a vény nélkül kapható és vényköteles kezeléseket és életmódbeli változásokat, amelyek segíthetnek az állapot kezelésében.

Életmódváltások

Bár néha a genetika és más tényezők játszanak szerepet, a túlsúly és az inaktivitás is hatással lehet a betegségre.

Íme, néhány életmódbeli változás, amely segíthet a cukorbetegség kezelésében:

  • egészséges étrend követése, beleértve több gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabona fogyasztását,
  • edzésprogram fenntartása,
  • vércukorszint ellenőrzése.

Az életmódbeli változások, amelyek kifejezetten segíthetnek a 2-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatos bőrproblémákban, a következők:

  • óvja meg bőrét a kiszáradástól,
  • kerülje el a száraz bőr sérülését, amely lehetővé teszi a fertőzések kialakulását,
  • azonnal kezelje a vágási sérüléseket,
  • kerülje a forró fürdőket vagy zuhanyokat, mivel ezek kiszáríthatják a bőrt, vagy akár égési sérülést is okozhatnak.

Az életmódváltás megkezdése előtt az egyéni tényezők figyelembe vétele miatt mindenképpen egyeztessen kezelőorvosával.

Összeállította: G.A. újságíró
Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus

Forrás: Adrienne Santos-Longhurst: Type 2 Diabetes and Skin Health

2021.04.06.

© 2021 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.