Idegrendszeri panaszok: neuritiszek, neuralgia, neuropátia

Egész testünket idegek hálózzák be, amennyiben az idegrostok külső behatásra vagy belső tényezők megváltozására sérülnek, akkor ez fájdalmat, zsibbadást okozhat. Az idegi fájdalom kezelésnél a szakorvosok gyakran kombinációs terápiát alkalmaznak.

Különböző eredetű idegrendszeri betegségek – neuritiszek, neuralgia, neuropátia, polineuropátia – okozhatnak panaszt a cukorbetegeknél. Valamennyi ideg lefutása mentén jelentkezhet tipikus fájdalom. Ilyenkor a fellépő tünetek alapján kell felállítani a diagnózist, és megkezdeni a célzott kezelést. Cukorbetegeknél elengedhetetlen a rendszeres neurológiai vizsgálat: legalább évente az alsó végtagok ellenőrzése.

A neuritisz a környéki idegek (a központi idegrendszeren kívüli idegek) gyulladása, amely érinthet egy-egy ideget, de akár többet is egyszerre. Több ideg egyidejű gyulladása esetén polineuritiszről beszélünk, mely nemcsak egy azonos területen, hanem akár a test több részén is kialakulhat. Az ideggyulladás sokszor nem korlátozódik a keletkezés helyére, hanem két irányban terjedhet: az idegek lefutása mentén lefelé és felfelé. A tünetek (hullámokban jelentkező fájdalom, zsibbadás, az izmok gyengülése, stb.), valamint a betegség intenzitása is mindenkinél más és más lehet, ezért a kezelés is eltérő.

Gyakran társul anyagcsere betegségekhez, így diabéteszhez, ebben az esetben károsodhat a látóideg is.

A neuralgia valamelyik ideg ellátási területén hirtelen kialakuló intenzív, néhány másodpercig tartó, általában provokálható fájdalom. Leggyakoribb az agyidegek fájdalma, amely fejfájással, szédüléssel, hányingerrel jár. Ezen kívül lehet az érző arcideg erős arcfájdalommal járó megbetegedése (arcidegzsába) vagy hirtelen, rohamokban fellépő, a fülre, a torokra és a nyelv hátsó részére koncentráló nyilalló, élesen szúró, villámszerű fájdalom. A kezelésnél lényeges az oki kezelés mellett a fájdalomcsillapítás.

Krónikus idegkárosodás a neuropátia. Érinthet egy ideget (mononeuropátia) vagy többet (polineuropátia). A cukorbetegek felénél kialakul valamilyen neuropátia, a kockázat pedig annál nagyobb, minél hosszabb a betegségtartam. Diabéteszes neuropátia esetén elsőként jellemzően a test leghosszabb idege, az ülőideg (nervus ischiadicus) károsodik, ezért az alsó végtagon jelennek meg először a neuropátia tünetei.
A perifériás szenzoros idegkárosodás tünetei (zsibbadás, égő érzés, fájdalom, érzéketlenség, stb.) legtöbbször lassan alakulnak ki, előfordulhat, hogy alig lehet észrevenni, esetleg évek telnek el úgy, hogy nem tűnik fel a probléma.

Bővebben a témában: A neuropátia fajtái

Fontos az idegrendszeri panaszok megfelelő szakorvosi kivizsgálása és a kezelés korai elkezdése a betegség okára ható gyógyszerekkel, szükség esetén fájdalomcsillapító kezeléssel.

Forrás:
Egészségügyi ABC (Medicina Kiadó, 1990)
Dr. Kerekes Éva: Ideggyulladás - Tünetek és kezelés
Dr. Zsuga Judit: A perifériás neuropátia és tünetei (polineuropátia, mononeuropátia)
Dr. Ábrahám Hajnalka et al.: Emberi életfolyamatok idegi szabályozása (Interdiszciplináris tananyag)

Összeállította: Tóth András
Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea diabetológus szakorvos

2019.08.02.

© 2019 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.