Miként szűrhető a neuropátia?

A neuropátia a cukorbetegség egyik leggyakrabban kialakuló szövődménye, amely rendszeres szűrést, ellenőrzést, kezelést igényel. Milyen módszerekkel mutatható ki a probléma?

A perifériás idegekben együtt futnak az érző, a motoros, azaz a mozgást szabályozó és a vegetatív (pl. szívműködést, légzést, bélműködést szabályozó) idegrostok. A perifériás idegek károsodás ezért általában mindhárom funkciót érinti. A diabéteszes neuropátia kialakulásáért több tényező tehető felelőssé: egyrészt a magas vércukorszint károsítja az idegrostokat ellátó ereket, ez pedig az idegrostok oxigénhiányát okozza, másrészről károsítja az idegszálak védőburkát.

A betegség felismerése elsősorban a klinikai tünetek alapján történik, amelyet a vizsgálatkor észlelt érzéskiesés, vibrációérzés kiesés, valamint zsibbadás, reflexeltérés, izomgyengeség támaszt alá.

Kalibrált hangvilla

Az érzőidegrendszer működészavara esetében a legfontosabb az érzéscsökkenés kimutatása. Erre kiváló lehetőség a kalibrált hangvilla, amely kóros esetben a vibrációérzet csökkenését jelzi. Ez az egyik első tünete a diabéteszes neuropátiának, és még a panaszok megjelenése előtt kimutatható.
Több háziorvosi rendelőben, a neuropátia-szűrőközpontokban és szinte minden cukorbeteg-ellátó helyen végeznek vizsgálatot kalibrált hangvillával.

Monofilament

A neuropátia következtében kialakuló talpi fekélyek jellemzője, hogy fájdalmatlanok, ezért nem is vesznek róla tudomást a betegek. A folyamat súlyosbodása azonban akár a láb elvesztését is eredményezheti. Ezért egy érzékeny módszer szükséges a talpi fekély megbízható előrejelzésére.
A nylonszál, az úgynevezett monofilament az erősen csökkent vagy már teljesen hiányzó tapintásérzet esetén utal az érzékelés csökkenésére. Az eszközt rövid időre, 1,5 másodpercig kell a talp több pontjára helyezni.

Tip Therm

A korai szenzoros neuropátiás károsodást mutatja ki a Tip Therm, amellyel a bőr hideg-meleg érzetét vizsgálják. Az eszköz egyik vége fém, amely hidegebb, a másik műanyag polimer, ez a melegebb. A neuropátiás betegek nem éreznek különbséget a két vég érintése között.

Neuropad-teszt

A diabéteszes láb és az autonóm neuropátia korai felismerésére alkalmas módszer, amely a bőr verítéktermelését mutatja meg (a verejtékezés hatására a kék tapasz rózsaszínűre változik). Amikor csökken a verejtékezés mértéke, a teszt nem mutat színváltozást, azaz fennáll az autonóm neuropátia gyanúja.

Q-Sense készülék

A hőérzékelés mértékét méri a vékony idegrostokon a Q-Sense készülék, amely a korai, kismértékű neuropátiás elváltozást is jelezni tudja. Meghatározhatók a meleg és hideg hőérzet, valamint a fájdalmas érzetek küszöbértékei.

Ewing-teszter

Az kardiovaszkuláris autonóm neuropátia gyors és megbízható szűrésére alkalmas műszer speciális EKG- és vérnyomás-méréssel. Egészséges embereknél a testhelyzet változása, a légzés fázisai és más külső tényezők hatással vannak a szívritmusra és a vérnyomásra. Autonóm neuropátia esetén ezek a változások nem, vagy kórosan figyelhetőek meg. A vizsgálati módszerrel kimutatható, ha nincs összhangban a szív működése a megváltozott testhelyzettel.

Forrás:
Meggyógyulnék Blog: Ingyenes neuropátiaszűrés már 15 helyen az országban!
Neuropathia Regiszter: A diabéteszes neuropáthia

Összeállította: Tóth András
Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea diabetológus szakorvos

2019.07.02.

© 2019 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.