Milyen fertőzések jelentenek veszélyt cukorbetegség esetén?

A cukorbetegségben szenvedő személyek fogékonyabbak a fertőzések kialakulásával szemben, mivel a magas vércukorszint gyengítheti a beteg immunrendszerének védekezőképességét. Ezenkívül - néhány, a cukorbetegséggel összefüggő egészségügyi probléma, például az idegkárosodás és a korlátozott véráramlás - növeli a szervezet sebezhetőségét a fertőzések iránt.

Ha valaki cukorbetegségben szenved, akkor különösen hajlamos lehet a lábon kialakuló fertőzésekre, a gombás fertőzésekre, a húgyúti és a műtéti sebfertőzésekre.

Ezen túlmenően gombák (Candida albicans) nagyobb valószínűséggel szaporodnak el a cukorbetegségben szenvedő emberek nyálkahártyáiban (pl. a szájban, a hüvelyben vagy az orrban). A fehérvérsejtek károsodásával, a Candida elszaporodása, gombás fertőzés kialakulása következhet be. A magas vércukorszint elősegíti a gombás fertőzések kialakulását.

A cukorbetegséggel összefüggő állapotok növelik a fertőzés kockázatát

Alsóvégtagi érzészavarral járó diabéteszes neuropátia (idegeket érintő károsodás) esetén a lábsérülések észrevétlenek maradnak, a kezeletlen sérülések pedig fertőzés kialakulásához vezethetnek. A neuropátia egyes típusai esetén a bőr szárazzá, és repedezetté válhat, ami könnyű belépési pontot biztosít a szervezetbe a kórokozók számára.

A cukorbetegségben gyakran az alsóvégtagi véráramlás is károsodik, emiatt a szervezet kevésbé képes mozgósítani a normál immunvédelmet és tápanyagokat, amelyek segítik a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben.

Miért veszélyesek a fertőzések a cukorbetegek számára?

A cukorbetegben a fertőzések jóval súlyosabbak lehetnek, mint a szénhidrátanyagcsere-zavarban nem szenvedők körében, mert az immunrendszer működése is károsodott. Vizsgálatok azt mutatták, hogy fertőzés esetén – minimálisan emelkedett vércukorszint esetén is - rosszabb kimenetel várható.

A cukorbetegségben szenvedő, kórházban kezelt betegek esetében nem feltétlenül magasabb a fertőzések okozta halálozási ráta, de hosszabb ideig tartó kórházi kezeléssel és hosszabb gyógyulási időszakkal kell szembenézniük.

Mit lehet tenni a fertőzések elkerülése érdekében?

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk a fertőzések elkerülése érdekében, az a gondos lábápolás. Amellett, hogy cipőt és zoknit viselünk a kisebb ütődések és karcolások elkerülése érdekében, napi rendszerességgel meg kell vizsgálnunk, hogy van-e a lábunkon bármilyen hólyag, vágás, karcolás, seb vagy egyéb bőrprobléma, ami lehetővé teheti a fertőzés kialakulását. Gondos láb- és bőrápolásra van szükség annak érdekében, hogy biztosítsuk, hogy a kisebb vágások és karcolások ne váljanak fekélyes fertőzésekké, amelyek kórokozói bejuthatnak a véráramba, ezáltal súlyos problémákat okozva.

A megfelelő intimhigiénia, különösen a nők esetében, minimalizálhatja a húgyúti fertőzések kialakulásának lehetőségét. Ez magában foglalja a megfelelő WC-használattal kapcsolatos higiéniát, a szexuális együttlétet követően azonnali vizeletürítést, a húgyhólyag rendszeres kiürítését és a bőséges folyadékbevitelt is.

A gombás fertőzések gyakran elkerülhetők az intimtájék megfelelő gondozásával. Ide tartozhat a spermicidek és irrigátorok használatának kerülése. Az aktív kultúrákat tartalmazó élelmiszerek, például acidophilus-szal dúsított joghurt fogyasztása segíthet a gombás fertőzések megelőzését illetően.

Figyeljük a fertőzés tüneteit

A diagnózis korai felállítása és a fertőzések azonnali kezelése fontos szerepet játszik. A cukorbetegségben szenvedő betegeknek éberen kell figyelniük szervezetük minden olyan változására, ami fertőzést jelezhet.

Például a következő néhány, szervezetünkkel kapcsolatos változásra kell odafigyelnünk: megemelkedett testhőmérséklet vagy a vércukorszint megváltozása; kellemetlen szagú hüvelyváladék; fájdalommal járó vizeletürítés, vagy zavaros, véres vagy kellemetlen szagú vizelet; nyelési nehézség vagy fájdalmas nyelés; székelési szokások megváltozása; melegségérzet vagy kivörösödés bármilyen vágás vagy karcolás környékén, ideértve a kisebb zúzódások helyét és a műtéti sebeket is. Ezen tünetek bármelyikének jelentkezését fel kell jegyezni és meg kell említeni a beteget kezelő egészségügyi szakember számára.

Összeállította: G.A. újságíró
Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus

Forrás:

  • Heather M. Ross - What Infections Are You at Risk for With Diabetes? (verywellhealth.com)
  • Dr. Csuth Ágnes: A cukorbetegség és a nemi betegségek kapcsolata (WEBBeteg.hu)

2021.07.05.

© 2021 WÖRWAG Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.