Mit tehet a diabéteszes idegkárosodás ellen?

Az idegkárosodás, az úgynevezett neuropátia a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye, amely különböző jellegű és erősségű fájdalommal is jár a diabéteszes beteg számára.  Fontos tudni, hogy a neuropátia megelőzhető, illetve lassítható, megállítható.

A diabéteszes neuropátia kialakulásáért több tényező is felelős. Az egyik legfőbb oka a tartósan magas vércukorszint, amely károsítja az idegrostokat ellátó ereket, az idegszálak védőhüvelyét, illetve az idegszövet anyagcseréjét.
A fájdalom leggyakrabban a végtagokon jelentkezik, elsősorban a lábakat érinti. Jellemzően hosszú idő alatt, hónapok elteltével, fokozatosan alakul ki. Eleinte zsibbadást tapasztalhat a páciens, majd égő, szúró jellegű fájdalmat, mely éjszaka rosszabbodik, gyakran elviselhetetlen. 
 

Az idegkárosodás azonban számos szervet érinthet, és több módon is jelentkezhet:

  • Fájdalmas neuropátia: Hirtelen alakul ki, égő, szúró, görcsös jellegű fájdalom tapasztalható, mely szintén éjszaka jellemző. Férfiaknál gyakoribb a kialakulása.
  • Mononeuropátia: a gerincvelőből kilépő ideggyök károsodása, ritkábban alakul ki, féloldali. Kezdetben zsibbadás, fájdalom tapasztalható. Hirtelen alakul ki, de általában javul. Férfiaknál szintén gyakoribb.
  • Kardiovaszkuláris autonom neuropátia: érintheti a szívet, rejtett maradhat a koszorúér betegség vagy tünetmentes lehet egy infarktus, felléphet továbbá szívritmuszavar is.
  • Medenceöv és combizmok sorvadása: a fájdalom mellé az izmok sorvadása társul, a beteg járása nehézkessé válhat.
  • Gyomor és bélrendszer: az idegek károsodása gyomor ürülési zavart, hasmenést, székrekedést okozhat.
  • Húgyhólyag: vizelési nehezítettség jelentkezhet, ha a húgyhólyagban alakul ki idegkárosodás, mely akár inkontinenciát vagy impotenciát is okozhat.

Hogyan előzhető meg az idegkárosodás?

A neuropátia esetében is igaz, hogy megelőzése könnyebb, mint a kezelése. Amennyiben Ön cukorbeteg, kövesse a kezelésre vonatkozó tanácsokat, hogy lehetőleg ne, vagy minél enyhébb formában alakuljon ki az idegkárosodás. 

A legfontosabb cél, hogy tartsa normál tartományban vércukorszintjét. Mivel a neuropátia fő oka a tartósan magas vércukorszint, a jól beállított értékek nagyrészt megelőzik a szövődmények kialakulását. A tartósan normál tartományban lévő vércukorszint elérésének része a kiegyensúlyozott étkezési terv és a testmozgás, ugyanakkor a fokozott alkoholfogyasztás, a hasi elhízás, a dohányzás, a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás tovább növeli az idegkárosodás kialakulásának kockázatát.

Kialakult neuropátia esetén is kezelhetőek a panaszok

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők körében sokszor a betegség felismerése éveket késik, ezért már a cukorbetegség felismerésekor az esetek felében szövődmények észlelhetőek. Hosszú ideje fennálló cukorbetegségben is gyakran előfordul, hogy a szoros kontroll mellett is megjelenik a neuropátia. 

Már kialakult idegkárosodás esetén is fontos azonban a kezelési javallatok követése, a vércukorszint határértékek között tartása. Ezzel megelőzheti a panaszok további súlyosbodását, sőt akár javulás is elérhető.

A károsodás mérséklésében és az idegrendszer egészséges működésének támogatásában hatásosak a B-vitamin család tagjai, illetve az antioxidánsok. 

Amennyiben már komoly fájdalmat tapasztal, neuropátiás fájdalom kezelésére alkalmas fájdalomcsillapító gyógyszerek is használhatóak. Tudnia kell azonban, hogy ezek csak tüneti kezelést jelentenek, és nem javítanak a panaszokat okozó idegkárosodás mértékén.

Neuropátiára utaló tüneteivel, panaszaival mindenképpen forduljon kezelőorvosához.
 

Összeállította: Gorzsás Anita, újságíró
Lektorálta: Dr. Tanczer Tímea, diabetológus szakorvos

Forrás:

  • Dr. Bessenyei Mónika: A diabéteszes neuropátia (WEBBeteg.hu)
  • Neuropathia Központ: A cukorbetegség okozta idegkárosodás megállítható (WEBBeteg.hu)
  • Michael Dansinger, MD: What Is Diabetic Neuropathy? (webmd.com)
  • Debra Manzella, RN: Diabetic Neuropathy Causes and Prevention (verywellhealth.com)

2020.06.03.

© 2020 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.