Mit tehetünk az övsömör kellemetlen következményei ellen?

Az övsömör kialakulásáért ugyanaz a vírus a felelős, amely a bárányhimlőt is okozza (varicella-zooster vírus). A bárányhimlő lezajlása után a vírus inaktív állapotban a szervezetben (a gerincvelői idegdúcokban) marad. Ha szervezetünket nagyobb megterhelés éri vagy legyengül az immunrendszerünk, a vírus aktiválódhat, az idegrendszer érintettsége miatt komoly fájdalmat okozva a betegnek. A panaszok fájdalomcsillapítókkal és idegvédő készítményekkel is csökkenthetőek.

Az övsömör kellemetlen tünetei

A betegség első tünete, hogy fájdalom jelentkezik a bőrfelületen, majd 1-3 nap múlva hólyagok jelennek meg rajta. Amennyiben ez a mellkason jelentkezik, a fájdalom szívinfarktust utánozhat, hasi tájon pedig vakbélgyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás vagy epegyulladás gyanúját is keltheti. A fájdalom oka, hogy övsömör esetében a vírus az idegrendszert támadja meg. A betegség legtöbbször a 60 év feletti korosztályt érinti.

Hogyan kezelhető a már kialakult övsömör?

Amennyiben az övsömör tüneteit tapasztaljuk magunkon, mindenképp szükséges orvoshoz fordulni, hiszen a kezelés alatt főleg a vírusellenes gyógyszer szedését értjük. A gyógyszer szedését az első tünetek megjelenését követő egy héten belül kell elkezdeni. Ezen kívül ugyanakkor helyileg alkalmazható szárító kezelés, ecsetelő, kenőcs, illetve hámosító szerek.

A fájdalom mértékétől függően szükséges lehet továbbá fájdalomcsillapító, illetve B-vitaminok szedése, hogy az idegek minél hamarabb regenerálódhassanak. Az idegrendszer számára nélkülözhetetlen B1, B6 és B12 vitaminok segítségével csökkenthető az idegrendszer betegség miatti károsodása.

Hogyan terjed az övsömör?

Az övsömörben szenvedő beteg nem olyan fertőzőképes, mint a bárányhimlős beteg. Övsömör esetén a bőrön megjelent hólyagok tartalma fertőz. Ez fogékony egyénen, bárányhimlőn még nem átesett emberen bárányhimlős megbetegedést okozhat.

Az övsömör jellemzője, hogy általában csak egy alkalommal alakul ki az emberi szervezetben. Kiújulása nagyon ritka, erősen legyengült immunrendszerben fordulhat elő.

Milyen szövődményei lehetnek a betegségnek?

A szövődmények főként akkor alakulhatnak ki, ha az övsömör első tüneteinek megjelenése után nem fordulunk időben orvoshoz. Gyakori szövődmény a hólyagok bakteriális felülfertőződése, apró fekélyek kialakulása. Ritkábban előforduló szövődmény, ha a sebek eltűnése után is erős fájdalom tapasztalható az adott területen. Ez akár több hónapig is tarthat.

Szintén nem gyakori szövődmény az agyhártyagyulladás és a gerincvelőgyulladás, illetve agyvelőgyulladás, ami fejfájással, tudatzavarral és epilepsziás rohamokkal járhat.

A legtöbb, amit tehetünk az övsömör kellemetlen következményei ellen, hogy már az első tünetek megjelenésekor orvoshoz fordulunk, gondoskodunk idegeink védelméről és a fájdalom csillapításáról, illetve hogy az érintett bőrfelszínt tisztán tartjuk.

Összeállította: Gorzsás Anita, újságíró
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Forrás:

2020.04.27.

© 2020 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.