Neuropátia és hólyagproblémák

A diabéteszes neuropátia kifejezést hallva elsősorban a lábunk jut eszünkbe, azonban az idegkárosodás más szerveket is érint, így húgyhólyagproblémákat is okozhat. A hólyagot érintő neuropátia esetén ugyanis a húgyút nem tud megfelelően működni, így nem képes teljesen kiürülni, amely baktériumok elszaporodásához vezethet, gyakori húgyúti fertőzéseket okozva.

A diabéteszes neuropátia a fertőzések mellett gyakran oka a kialakuló inkontinenciának is, hiszen a hólyag feletti kontroll elvesztését is okozhatja az idegkárosodás. A sérült idegek nem érzik, hogy a hólyag megtelt, a beteg pedig elveszti a kontrollt a hólyag izmai felett.

 A megfelelő kezeléssel a panaszok enyhíthetők, az állapot javítható.

A hólyagneuropátia oka

Az idegkárosodást a tartósan magas vércukorszint, vagyis a hiperglikémia okozza. A hiperglikémia kárt okozhat az idegrostokban, csökkentve azok ingerületvezetési sebességét. A cukorbetegség hatására ugyanis a kisebb erek fala is károsodik, amely folyamat az idegek oxigén- és tápanyagellátását is veszélyezteti.

Ha a cukorbeteg rendszeresen ellenőrzi vércukorszintjét, igyekszik azt a normál tartományon belül stabilizálni, továbbá figyel az egészséges életmód követésére, akár felére is csökkentheti az idegkárosodás kialakulásának kockázatát. A megfelelő táplálkozással, rendszeres fizikai aktivitással és megfelelően beállított gyógyszeres kezeléssel csökkenthető a szervezet glükóz szintje, a megfelelő tápanyagellátással (B vitaminok, magnézium, stb.) pedig hozzájárulhat az idegek épségének megőrzéséhez.

A hólyagproblémák kezelése

A már kialakult diabéteszes hólyagneuropátiát többféle módon is kezelheti szakorvosa, attól függően, mennyire súlyos állapotról beszélünk.

Antibiotikumos kezelés

A kevésbé súlyos, ám gyakori húgyúti fertőzések célzott antibiotikus kezeléssel gyógyíthatóak. Fontos, hogy növeljük a folyadékpótlás mennyiségét, hogy megakadályozhassuk a további fertőzések kialakulását.

Katéter használata

A diabéteszes hólyagneuropátiás betegeknek maximum háromóránként üríteniük kell hólyagjukat. Ezt a szabályt akkor is be kell tartaniuk, ha nem jelentkezik vizelési inger. A húgyúti katéter segítheti a hólyagürülést megakadályozván a vizelet összegyűlését és pangását. Azonban érdemes megfontolni használatát, ugyanis a katéterezés során megnőhet a fertőzések és tályogok kialakulásának veszélye. A katéter azoknak ajánlott, akik nem képesek önállóan a hólyag ürítésére. A felhelyezés technikája könnyen elsajátítható, ezért a beteg saját maga is elvégezheti.

Műtéti megoldás

Súlyos esetben szükséges lehet a műtéti beavatkozás. Ekkor a záróizmot vagy az alsó medenceizmokat feszesebbé teszik a vizeletkontroll javításának érdekében. Végső megoldást jelenthet, ha megváltoztatják a vizelet útját, mely által testen kívül helyezett tároló zacskóba jut (sztóma).

A cukorbetegség megfelelő karbantartásával (vércukormérés, gyógyszeres kezelés, megfelelő táplálkozás és sport) és az idegek épségének támogatásával elkerülhető lehet ennek a szövődménynek a kialakulása, romlása.

Összeállította: Gorzsás Anita, újságíró
Lektorálta: Dr. Tanczer Tímea, diabetológus szakorvos

Forrás:

  • Kathleen Pointer: Diabetes Incontinence: What You Should Know  (Helathline.com)
  • Livestrong.com: Diabéteszes neuropátia és hólyagproblémák (ismerteti: WEBBeteg.hu)

2020.04.16.

© 2020 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.