Tanácsok a neuropátiás fájdalom csökkentéséhez és az alvásminőség javításához

A perifériás neuropátia okozta fájdalom kezelés nélkül elég súlyossá válhat ahhoz, hogy megzavarja az alvási szokásokat és rossz minőségű alvást eredményezzen. Mivel a neuropátiás fájdalom és az alvásminőség összefügg, az ezzel küzdő betegek számára megoldást kell találni az általános fizikai közérzetük javítására.

Miért lehet rossz a neuropátiás betegek alvásminősége?

A neuropátia tüneteivel összefüggésben jelentkező fájdalom megnehezíti a betegek számára az elalvást. Ezzel egyidejűleg az alváshiány hatására a fájdalom tünetei rosszabbodhatnak, egyfajta „ördögi kört” hozva létre. A beteg fájdalomérzete közvetlen összefüggésben állhat az álmatlanság súlyosságával.

Hogyan hat az alvásra a neuropátiás fájdalom gyógyszeres kezelése?

A legtöbb beteg számára a gyógyszerek a neuropátia napi kezelésének részét képezhetik. Egy, a ’Pain and Therapy’ szakfolyóiratban közétett korábbi tanulmányokat áttekintő 2017-es vizsgálat megállapította, hogy a gyógyszeres kezelésben részesülő betegek jobb alvási értékekről számoltak be, mint azok, akik placebo-t kaptak.

A lehetséges terápiáról mindenképp konzultáljon orvosával!

A szokások megváltoztatása az alvásminőség javítása érdekében

„Az anyósom a neuropátiás fájdalom következtében alvászavarokkal küzdött. A fájdalom hatására gyakran előfordult, hogy hajnali 4 vagy 5 óráig is ébren volt. Amikor a távolabbi család meglátogatta, nagyon izgatott volt, ez arra késztette, hogy ébren maradjon, beszélgessen, társasjátékozzon, vagy tévézzen velük, sőt apósomat is felébresztette.”

Ez az alvási szokás nem javallott azoknak a betegeknek, akik neuropátiás fájdalomban szenvednek. A Clevelandi Klinika szerint a krónikus alváshiány növelheti a magas vérnyomás kockázatát, ami fokozhatja a neuropátiás fájdalmat is. Azoknak a betegeknek, akik neuropátiás fájdalomban szenvednek és akiknek alvászavaraik vannak, egészséges alvásritmust kell kialakítaniuk, és nem szabad túl későn lefeküdniük.

Lektorálta: Dr. Tanczer Tímea, diabetológus szakorvos

Forrás:

  • Ezekiel Lim - Tips to Reduce Peripheral Neuropathy Pain and Improve Sleep Quality (fapnewstoday.com), fordította: F. Zs.

2020.12.17.

© 2020 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.