A szívbetegségek kockázati tényezői és megelőzése

A szívbetegségnek számos kockázati tényezője van: a férfiak nagyobb kockázatnak vannak kitéve, továbbá az idősebb kor, a családban előforduló szívbetegség, a cukorbetegség mind-mind növelheti kialakulásának kockázatát. A megfelelő életmód betartásával azonban sokat tehet azért, hogy csökkentse a rizikófaktorokat.

A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát tovább növelhetik az alábbi tényezők:

  • Dohányzás
  • Magas LDL, vagy "rossz" koleszterinszint, és alacsony HDL, vagy "jó" koleszterinszint
  • Ellenőrizetlen magas vérnyomás betegség
  • Kevés mozgás
  • Elhízottság, túlsúly
  • Ellenőrizetlen cukorbetegség
  • Sok stressz

Mit tehetünk a szívbetegség esélyének csökkentése érdekében?

A megfelelő életmód betartásával és a már meglévő alapbetegségek kordában tartásával sokat tehet egészsége megőrzéséért. Noha nincs garancia arra, hogy egészséges életmóddal távol tudja tartani a szívbetegségeket, de minden bizonnyal sokat tehet egészsége érdekében.

Íme, néhány tanács, amely segíthet

Leszokni a dohányzásról. A dohányosok több mint kétszer nagyobb eséllyel kapnak szívrohamot, mint a nem dohányzók. Ha dohányzik, hagyjon fel vele. Azok a nem dohányzók, akik állandó dohányzásnak vannak kitéve (például azok, akik egy dohányzó házastárssal élnek együtt), szintén nagyobb kockázati tényezőnek vannak kitéve.

Javítsa a koleszterinszintjét. A szívbetegség esélye növekszik, ha tartósan magas koleszterinszint áll fenn. A teljes értéknek kevesebbnek kell lennie, mint 200 mg/dl (5,2 mmol/l). A HDL-értéknek, vagyis a jó koleszterinszintnek 40 mg/dl-nél (1 mmol/l) magasabbnak kell lennie, ha férfi, és magasabbnak kell lennie 50 mg/dl-nél, (1,25 mmol/l) ha nő (minél magasabb, annál jobb). Az LDL-nek, a rossz koleszterinnek kevesebbnek kell lennie, mint 130 mg/dl (3,4 mmol/l).

Az alacsony koleszterin-, telített és transz-zsírtartalmú étrend, valamint az egyszerű cukrok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet és ez által csökken a szívbetegség kialakulásának esélye. A rendszeres testmozgás a „rossz” koleszterinszint csökkentését és a „jó” koleszterinszint emelését is segíti.

Ellenőrizze a vérnyomását. Napjainkban ez vált a szívbetegségek leggyakoribb kockázati tényezőjévé. Három felnőttből közel 1-nél a szisztolés vérnyomás meghaladja a 140-et, a diasztolés vérnyomás pedig 90-nél magasabb, ami a hipertónia definíciója. A koleszterinhez hasonlóan a vérnyomáskezelést is egyedileg kell meghatározni, figyelembe véve saját rizikófaktorait a szívbetegségre.

Diéta, testmozgás, testsúly-szabályozás, és ha szükséges, gyógyszerek segítségével kezelheti a magas vérnyomását.

Kezeltesse cukorbetegségét. A kezeletlen diabétesz ugyanis jelentős szívkárosodáshoz, például szívrohamhoz és súlyos esetben akár halálhoz vezethet. Ellenőrizze a vércukorszintjét rendszeresen, tartson egészséges étrendet, végezzen rendszeresen testmozgást, és próbálja fenntartani az egészséges testsúlyát.

Legyen aktív, táplálkozzon egészségesen, figyeljen a vitaminbevitelre. Azoknál az embereknél, akik nem sportolnak, magasabb a halálozás és a szívbetegség aránya, mint azoknál, akik enyhe vagy közepes fizikai aktivitást végeznek. Még olyan szabadidős tevékenységek is, mint a kertészkedés vagy a séta, csökkenthetik a szívbetegség kialakulásának esélyét. Továbbá táplálkozzon sokoldalúan, hogy a napi vitaminszükségletet pótolhassa. Sokat segíthetnek a vitamin pótlásában az étrend-kiegészítők, vitaminkészítmények és fontos az ásványi anyagok megfelelő szintje is (pld magnézium).

Összeállította: G. A. újságíró

Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Forrás:

  • James Beckerman  - Risk Factors for Heart Disease (webmd.com)
  • Dr. Vaskó Péter: Tart az infarktustól? Így előzheti meg!  (WEBBeteg.hu)

2021.08.02.

© 2021 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.