Magas vérnyomás

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás osztályozása, szövődményei

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás értéke 140/90 Hgmm, illetve e fölött van - ismételt vérnyomásmérések alkalmával. Az egyik leggyakoribb megbetegedés a modern társadalmakban.

Magyarországon a felnőtt lakosság közel 30%-a hipertóniás. Nagyobb százalékban fordul elő azokban, akiknek családjában már volt ilyen betegség. A magasvérnyomás-betegség gyakorisága a korral nő, a 65 év feletti lakosság 60-70%-a szenved hipertóniában

A magas vérnyomás az esetek mintegy 90%-ban ismeretlen eredetű, úgynevezett esszenciális hipertónia és körülbelül csak 10%-ban úgynevezett másodlagos, szekunder hipertónia, amikor valamilyen ismert betegség (vesebetegség, hormonális eltérés, anyagcserezavar…) következtében alakul ki.

Jelentőségét mutatja, hogy valamennyi szív és érrendszeri megbetegedés kialakulásában szerepet játszik. Minél magasabb valakinek a vérnyomása, annál nagyobb a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűsége. Ugyanígy szoros összefüggés áll fenn a halálozás és a mért vérnyomásértékek között is. Míg a 45 éves férfiak várható élettartama hazánkban 120/80 Hgmm vérnyomásérték esetében kb. még 32 év, addig 150/100 Hgmm mellett már csak kb. 20 év.

A betegség osztályozása is a mért vérnyomás nagysága alapján történik, miszerint enyhe, közepes, súlyos és nagyon súlyos hipertóniát szokásos elkülöníteni, jelezve ezzel az adott vérnyomásérték melletti szív és érrendszeri betegségek várható kockázatát. Az esetek egy részében a hipertónia mellé társuló zsíranyagcsere-zavar, dohányzás, cukorbetegség, túlsúly és a fizikai aktivitás hiánya tovább fokozzák ezen megbetegedések valószínűségét.

A különböző szervi szövődmények (szív, agy, perifériás erek, vese,) elváltozásai szoros összefüggést mutatnak az érintettek szemfenéki érkárosodásának mértékével. Éppen ezért nagyon hasznos a hipertóniások rendszeres szemészeti vizsgálata, amely a legkönnyebben felhívhatja a figyelmet a betegség súlyosságára. Fontos továbbá a betegség kezdeti tünetszegénysége miatt a szervkárosodások korai felismerése, illetve kizárása céljából a rendszeres EKG vizsgálat, a szív és a nagy erek ultrahangos vizsgálata, a vesefunkciók és a vizelettel ürülő fehérje mennyiségének meghatározása.

A hipertónia ugyan népbetegség, de gyakorisága ellenére, a betegek kb. fele nem kerül az egészségügyi ellátás látóterébe. Nagy szükség van ezért a különböző alkalmakkor végzett szűrővizsgálatokra, melyek elősegítik a betegség felismerését. Sajnos a már ismert betegek kezelése sem mindig kielégítő, mindössze kb. 10-20%-uk esetében beszélhetünk minden szempontból jó terápiás eredményről.

Elengedhetetlen tehát a betegek kellő felvilágosítása magáról a betegségről, annak veszélyeiről, a helyes kezelés és a rendszeres vérnyomásmérés fontosságáról. 

T

Tünetek

A magas vérnyomás tünetei a következők: orrvérzés, látászavar, mellkasi fájdalom, szédülés, fejfájás, fáradtság-érzés, nehézlégzés, idegesség.

D

Diagnózis

A vérnyomás mérése napjainkban leggyakrabban orvosi rendelőkben történik, higanyos vérnyomásmérővel, amely megfelelő körülmények között kellően pontos és biztonságos. 

Az ilyen alkalmi vérnyomás értékeknek 140/90 Hgmm alatt kell lenniük, bár cukorbetegek esetében ennél is alacsonyabb, 130/80 Hgmm alatti érték kívánatos. Nagyon hasznos a betegek otthoni „önvérnyomásmérése”, amikor a megengedett vérnyomás felső határa alacsonyabb. A rendelői és otthoni vérnyomásmérés során meghatározott értékek között a vérnyomás 10-20/5-10 Hgmm-es különbsége általánosan elfogadott.


Problémás esetekben, valamint a jobb vérnyomás beállítás érdekében lehetőség van a vérnyomás 24 órás monitorozására, úgynevezett ABPM (Ambulatory Blood Pressure Monitoring) készülékkel. Ekkor, beállítástól függően nappal 10-20, éjszaka 20-30 percenkénti gyakorisággal történnek a mérések, elemmel működő derékra erősíthető, kis, könnyű készülék segítségével. Így a különböző napszaki vérnyomásértékek pontos meghatározására is lehetőség nyílik a vizsgált személy mindennapos szokásos tevékenysége mellett. Az így mért vérnyomásértékek, az alkalmi vérnyomásértékekhez képest szintén alacsonyabbak. A különböző vérnyomásmérési technikák eredményei között tehát lényeges különbség lehet, de az így kapott eredmények jól kiegészítik egymást, és bizonyos többletinformációkkal szolgálnak a betegek gondozása során. 

Kezelés

Kezelés

A jó vérnyomás beállítás alapja a jó együttműködés és  az orvos és a beteg közötti bizalom, hogy a beteg elfogadja és aktív részese legyen a kezelésnek. A cél a normális vérnyomás (130/85 Hgmm) elérése és ezzel a különböző szövődmények és szervkárosodások megelőzése.


A legkorszerűbb gyógyszerek mellett is fontos a magasvérnyomás-betegség diétás kezelése, az ideális testsúly elérése, illetve az erre való törekvés, a fizikai aktivitás fokozása, a táplálék sótartalmának csökkentése, az alkoholfogyasztás mérséklése, melyekkel szintén jelentős vérnyomáscsökkentés érhető el. A felmérések szerint például 12 kg-os fogyás 26/20 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást!

A gyógyszeres kezelés bevezetésekor kezdetben csak egy készítményt alkalmazunk, kisebb dózisban, majd fokozatosan emeljük azt az elért eredménynek megfelelően. Később hasznosabb több készítmény kombinálása, hiszen az esetek többségében egy készítmény önmagában nem elégséges, és minden gyógyszernek van a vérnyomáscsökkentésen kívül még más olyan előnyös hatása, amelyet a betegek kezelésében jól ki lehet használni. Így a kezelést egyénre szabottan lehet kialakítani, a beteg számára  legelőnyösebb gyógyszer kombinációk alkalmazásával.

A jó vérnyomás beállítás esetén is szükség van a rendszeres ellenőrzésre, hiszen az eredmény hosszú távú megtartása sokszor nehezebb, mint annak elérése. 

A betegség gondozása során nem szabad megfeledkezni a hozzá kapcsolódó rizikótényezők és társbetegségek kezeléséről sem, mert csak ezek együttes kezelése óvhatja meg a betegeket a veszélyes szervkárosodásoktól. 

2013.03.05.

© 2018 Wörwag Pharma Kft. - Az oldalon található információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, semmilyen módon nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatokat és az orvosi diagnózis felállítását. Az oldal tartalma önmagában nem használható fel betegség megállapítására és kezelés megkezdésére. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez.