Kényelmes és egyszerű módja a B12-vitaminhiány kezelésének.

A B12-vitamin – többek között – a vérképzésben és az idegsejtek megfelelő működésében játszik elengedhetetlen szerepet. Hiányában vérszegénység is kialakulhat, vagy idegrendszeri tünetek (végtagokon jelentkező idegen érzések, vagy a szellemi teljesítőképesség hanyatlása stb) léphetnek fel. Az egészségestől eltérő B12-szint oka lehet a csökkent bevitel (pl vegetáriánus/vegán életmód),  a megnövekedett igény (pl terhesség vagy szoptatás), illetve felszívódási problémák (pl gyomorsavtermelés károsodása, egyes gyógyszerek hatásai) is állhatnak a hiányállapot hátterében. Ilyen esetekben külső B12-vitamin pótlásra van szükség. A tünetek megjelenésekor a legtöbb esetben már régóta fennálló B12-hiányról beszélhetünk.

 • Alkalmazási területek
  A B12-vitamin Ankermann® 1000 mikrogramm gyógyszerkészítmény a B12-vitaminhiány kezelésére javallt, különösen olyan betegeknél, akik
  - szigorúan vegetáriánusok vagy vegán étrenden élnek
  - B12-vitamin felszívódási zavaruk van.
 • Hatóanyag és összetétel
  Hatóanyag: 1000 mikrogramm cianokobalamin (a B12-vitamin szintetikus formája).

  Egyéb összetevők: povidon (K 30), sztearinsav, montán glikol viasz, laktóz-monohidrát, szacharóz, gumiarábikum, talkum, kalcium-karbonát, titán-dioxid (E171), kaolin, makrogol 6000, makrogol-glicerin-hidroxisztearát, nátrium-lauril-szulfát, kroszkarmellóz-nátrium, hipromellóz, hidroxipropil-cellulóz, telített, közepes lánchosszúságú trigliceridek.

  Egyéb összetevők Betegtájékoztató.
 • Adagolás és alkalmazás módja
  Alkalmazása felnőtteknél: Az ajánlott napi adag 1 tabletta B12-vitamin Ankermann® tabletta. Ez 1000 mikrogramm cianokobalaminnak felel meg naponta.

  Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél: Gyermekeknél és serdülőknél legfeljebb napi 1000 mikrogramm cianokobalamin ajánlott szájon át a B12-vitaminhiány injekciós kezelésének alternatívájaként.
  A B12-vitamin Ankermann® 1000 mikrogramm 6 évesnél fiatalabb gyermekeknek nem ajánlott.
  Csak 6 éves és idősebb gyermekeknek ajánlott, amennyiben a gyermek a tablettát szétrágás nélkül le tudja nyelni.
  Idősek: Időseknél nem szükséges a dózis módosítása.
  Betegek vesekárosodással: A veseelégtelenség fokától függően dóziscsökkentés lehet ajánlatos.
  Betegek májkárosodással: Nem állnak rendelkezésre farmakokinetikai adatok és klinikai tapasztalatok májkárosodásban szenvedő betegekről.
  A B12-vitamin Ankermann® tablettát egészben kell lenyelni elegendő mennyiségű vízzel, lehetőleg reggel, éhgyomorra.
 • Kiszerelések
  • 50 tabletta
  • 100 tabletta
 • Letöltések
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!